Miejskie źródełka z warszawską kranówką już są!

Warszawiacy mogą już ugasić pragnienie wodą z miejskich źródełek. Pierwsze kraniki zostały uruchomione przy ul. Nowy Świat, na pl. Dąbrowskiego i pl. Teatralnym. W ramach pilotażu pojawi się ich łącznie 30. Lokalizacje wybrali mieszkańcy w projektach budżetu obywatelskiego.

– Mieszkańcy coraz chętniej rezygnują z butelkowanej wody na rzecz warszawskiej kranówki. Teraz jest ona również dostępna w przestrzeni miejskiej. Publiczne źródełka można spotkać przy głównych punktach stolicy – mówi Justyna Glusman, dyrektorka koordynatorka ds. zrównoważonego rozwoju m.st. Warszawy i dodaje – Zmiany klimatyczne sprawiają, że upały są dokuczliwe. W trosce o bezpieczeństwo warszawiaków zapewniamy im dostęp do świeżej wody.

Miejskie kraniki są podłączone do podziemnych hydrantów. Lokalizacje źródełek zostały wybrane na podstawie projektów zgłoszonych w budżecie obywatelskim. Wygląd kraników z wodą zainspirowany jest charakterystycznymi, zielonymi wieżami w korycie Wisły, z których najbardziej znana jest tzw. „Gruba Kaśka”. Słynna instalacja powstała dokładnie 55 lat temu.

– Mamy dwa rodzaje źródełek. Jedne są zielone, a drugie z brązowym wykończeniem, tak by pasowały do zabytkowej okolicy. Kraniki spełniają najwyższe standardy jakości, są bezpieczne, higieniczne a zarazem komfortowe dla mieszkańców. Wyregulowany strumień wody pozwala wygodnie napić się bezpośrednio z kraniku, jak również uzupełnić bidon – mówi Renata Kuryłowicz, zastępczyni dyrektora Zarządu Zieleni m.st. Warszawy.

Obsługa urządzeń jest prosta. Mogą z nich korzystać dzieci i dorośli. Źródełka mają przy podstawie specjalne miski dla zwierząt. Dodatkowo projekt był konsultowany z Pełnomocnikiem Prezydenta m.st. Warszawy ds. dostępności, by kraniki były wygodne dla osób z niepełnosprawnościami.

Czysta woda

Prosta forma modelu ułatwia bieżące czyszczenie i dezynfekcję. Warszawską kranówkę dostarcza Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w m.st. Warszawie. Jednostka odpowiada też za codzienną eksploatację źródełek – każde ujęcie będzie sprawdzane i czyszczone każdego dnia. Po przeprowadzeniu testów jakości wody w lipcu uruchamiane będą kolejne ujęcia.

To pierwsza realizacja w Polsce, którą Warszawa realizuje w tak dużej skali. Na podstawie pilotażu będzie można sprawdzić, jak instalacje sprawdzają się w miejskiej przestrzeni. 

Źródełka z warszawską kranówką pojawią się w następujących lokalizacjach:

·         plac Na Rozdrożu/ Al. Ujazdowskie,

·         plac Zbawiciela,

·         plac Konstytucji,

·         plac Trzech Krzyży,

·         ul. Nowy świat/ ul. Smolna,

·         ul. Bracka,

·         plac Grzybowski,

·         Ogród Saski,

·         plac Bankowy/ ul. Senatorska,

·         plac Teatralny,

·         ul. Krakowskie Przedmieście,

·         ul. Czerniakowska/ ul. Gagarina,

·         plac Unii Lubelskiej,

·         ul. Waryńskiego,

·         ul. Nowowiejska/ plac Politechniki,

·         ul. Emilii Plater na wysokości Złotych Tarasów,

·         ul. Emilii Plater/ ul. Pańska,

·         plac Dąbrowskiego,

·         park Wielkopolski/ ul. Wawelska,

·         ul. Marszałkowska/Al. Jerozolimskie,

·         ul. Marszałkowska/ ul. Królewska,

·         ul. Chłodna,

·         al. Solidarności przy Urzędzie Dzielnicy Wola,

·         plac Mirowski/ Al. Jana Pawła II,

·         al. Solidarności/ Muranów,

·         ul. Anielewicza/ al. Jana Pawła II,

·         ul. Edelmana/ Muzeum Polin,

·         ul. Muranowska/ ul. Andersa,

·         przy Multimedialnym Parku Fontann,

Jakość warszawskiej kranówki

Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w m.st. Warszawie S.A. każdego dnia uzdatniania ponad 350 mln litrów wody, która jest ujmowana z dwóch niezależnych w pełni odnawialnych źródeł: spod dna Wisły oraz bezpośrednio z Jeziora Zegrzyńskiego. Woda, zanim trafi do mieszkańców, przechodzi wieloetapowy proces uzdatniania, który – w przypadku wody ujmowanej spod dna Wisły – trwa nawet 50 godzin (wliczając w to także infiltrację). Dzięki przeprowadzonym w ostatnich latach inwestycjom, unowocześnione są wszystkie stacje uzdatniania wody, wyposażone m.in. w ozonowanie pośrednie i filtry węglowe czy flotację ciśnieniową. Efektem jest zauważalna poprawa smaku i zapachu warszawskiej kranówki. Szczegóły dostępne tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 ⁄ 8 =